2007-08-14

Direkt från Coca-Cola-ligan

Varje säsong får vi se spelare som kommer från The Championship till Premier League för att där göra succé. Vissa som följer med när deras lag flyttats upp, andra som värvas från ett Championshiplag till en klubb i PL.

Everton är en klubb som verkligen har lyckats med sina värvningar från Coca-Cola-ligan. Inför förra säsongen knöt de till sig Andy Johnson, som dock hade ett års erfarenhet från PL, och mittbacksbjässen Joleon Lescott från Wolves, som lär får slippa slösas på vänsterbacksplatsen efter köpet av Baines och kanske kan få ett och annat samtal från Smiling Steve under säsongen. Men det största fyndet är köpet av Tim Cahill, Millwall, för £1,5 miljoner. I dag skulle Everton begära det tiodubbla för den underbare australiern, som är en av ligans målfarligaste mittfältare.

Tottenham köpte Michael Dawson från Nottingham Forest. Den gänglige långbollsspecialisten har sedan flytten funnits med i engelska landslagstruppen flera gånger.

Reading gjorde succé förra säsongen och tappade Steve Sidwell, lagkapten och mittfältsnav, som flyttade till huvudstadens ökända stadsdel Russia Town för spel i Lokomotiv London.

Det känns som att det är en tidsfråga innan vänsterbacken Nicky Shorey, landslagsdebutant mot Brasilien tidigare i år, samt anfallarna Leroy Lita och Kevin Doyle faller för locktonerna från större klubbar.

Kring millennieskiftet var det två strikers som satte sina spår i Premier League. Säsongen 1999/00 blev Kevin Phillips, i nykomlingen Sunderland, skyttekung på suveräna 30 baljor och säsongen därpå sköt Marcus Stewart sensationellt Ipswich till Uefacupen.

Självklart är inte allt i Coca-Cola-ligan guldkorn. Det finns självklart mycket gamla hederliga köttare och halvdana importer som inte håller för PL. Det jag vill ha sagt är att det som manager eller scout för en Premier League-klubb inte är fel att hålla ögonen på The Championship. Det finns uppenbarligen viss kvalitet i den ligan.

Vilken Coca-Cola-nykomling slår igenom denna säsong? Här följer sex spelare, utan inbördes ordning, som jag kommer att hålla ett extra öga på.

Giles Barnes
Klubb: Derby
Ålder: 19
Nationalitet: Engelsk
Position: Mittfältare
PL-meriter: -
Kommentar: Räknas allmänt som en av landets mest lovande spelare. Trots att jag inte har sett honom i allt för många matcher är det inte svårt att se att det är en spelare som har det mesta. Född ett stenkast från Upton Park, brorson till en gammal West Ham-spelare och Curbs har uttryckt sitt intresse att värva Barnes. Han blir kvar i County i max ett år - det garanterar jag.

David Nugent
Klubb: Portsmouth (ny från Preston)
Ålder: 22
Nationalitet: Engelsk
Position: Forward
PL-meriter: -
Kommentar: Trots att klubbarna på hans meritlista hette Bury och Preston fick han chansen i EM-kvalet mot Andorra, där han som grädde på moset blev målskytt. I våras rankad tvåa i fotbollsmagasinet FourFourTwos topp 50-lista över Football League-spelare, som röstas fram av spelarna själva och innefattar spelare från Championship, League One och League Two. Kan säkert ge Pompey en tvåsiffrig målskörd denna säsong.

Gary McSheffrey
Klubb: Birmingham
Ålder: 25
Nationalitet: Engelsk
Position: Yttermittfältare, forward
PL-meriter: Fyra matcher för Coventry kring millennieskiftet.
Kommentar: En spelare med mycket fin vänsterfot som bör lyckas om Birmingham ska hänga kvar. Har under de senaste fyra säsongerna i Coca-Cola-ligan – tre med Coventry och en med Brums – gjort över tio mål per säsong. Kan McSheffrey fortsätta näta i PL? Om inte, får vi se honom servera Mikael Forssell och Cameron Jerome.

Michael Chopra
Klubb: Sunderland (ny från Cardiff)
Ålder: 23
Nationalitet: Engelsk
Position: Forward
PL-meriter: Ett tjog matcher, mestadels inhopp, för Newcastle.
Kommentar: För ett år sedan flyttade han till Cardiff för att testa lyckan. Med 22 mål blev han tvåa i Coca-Cola-ligans skytteliga. Roy Keane fick se förstavalet David Nugent skriva på för Pompey och intresset riktades i stället mot 23-årige Michael Chopra, som faktiskt gjort ett mål i PL – mot just Sunderland. I lördags gjorde han sin första tävlingsmatch för The Black Cats och satte matchens enda mål i 94:e minuten. Hygglig debut, får man lov att säga.

Gareth Bale
Klubb: Tottenham
Ålder: 18
Nationalitet: Walesisk
Position: Vänsterback
PL-meriter: -
Kommentar: Wales yngste landslagsspelare någonsin (16 år och 315 dagar) när han A-landslagsdebuterade genom att spela fram till det avgörande målet. Har dessutom gjort två landslagsmål på sina fem landskamper. Fruktansvärt atletisk för sin ålder; snabb, stark och uthållig. Inte konstigt då han, förutom fotboll, sysslade med långdistanslöpning, rugby och hockey som grabb. Men framför allt har han en vänsterfot utöver det vanliga. Med Bale i laget har Tottenham ett farligt vapen på fasta situationer.

Jason Koumas
Klubb: Wigan (ny från West Bromwich)
Ålder: 27
Nationalitet: Walesisk
Position: Mittfältare
PL-meriter: Två säsonger, varav en som utfryst av managern, med WBA
Kommentar: Koumas är den som ska stå för det offensiva från Wigans mittfält. Det är han som ska avlasta lagets forwards när det gäller målskyttet. På två säsonger – en i Cardiff och en i WBA – har Koumas gjort 21 ligamål, vilket är fullt godkänt för en mittfältare. Ni kunde ovan läsa att David Nugent röstades fram till Football Leagues näst bäste spelare. Etta på listan? Jason Koumas. Han blir oerhört viktig i nedflyttningstippade Wigans kamp om överlevnad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Reading gjorde succé förra säsongen och tappade Steve Sidwell, lagkapten och mittfältsnav, som flyttade till huvudstadens ökända stadsdel Russia Town för spel i Lokomotiv London."


HAHA, Jag förväntar mig nästan alltid ett gött skratt när jag läser det du skriver.

Anonym sa...

Kanske är fel att nämna Diomansy Kamara i de här sammanhangen. Men han hämtades trots allt från West Brom till Fulham inför i år. Hans sejour i Pompey (04/05) var inte alldeles lyckad men förra året stänkte han in mål för Albions.
Kan skjuta Fulham kvar.

Glöm inte heller David Healy.

Anonym sa...

Jag tror mycket på Michael Chopra. såg honom när han fick chansen i Newcastle, väldigt rapp och har ju inlett strålande med 2 mål på 2 matcher. Men alla spelar väl bra under Roy Keane( vågar väl inte annat...)

Bloggtoppen.se