2007-09-29

En nattugglas funderingar kring ett kriminellt uzbekfetto, bland annat

Alisher Usmanov och hans bolag Red & White Holdings Ltd vill köpa upp Arsenal. Under fredagen tog han ytterligare ett litet steg mot sitt mål. Red & White äger nu 23 procent av klubbens aktier.

Det hela tog fart för en månad sedan, när före detta videordföranden David Dein, som var i Arsenal i 24 år, sålde sina aktier (14,6 procent) till Usmanov för £75 miljoner, en affär Dein gick ungefär £74,7 miljoner plus på.

Dein försvarade sin försäljning med att Arsenal kommer att halka efter och att de ”need a huge injection of money”. Nu leder Gunners ligan storstilat och presenterade här om dagen en ekonomisk rapport innehållande rekordsiffror.

Usmanov är onekligen en framgångsrik affärsman. Rik som ett troll - men också ful som ett troll. Lika skum som fet. En typisk ”ful fisk” som ingen vill ha att göra med. Inte minst Arsenal.

Hemma i Långbortistan satt Usmanov inne i sex år under 80-talet. Hans advokatteam hävdar att deras klient numera har ett icke-kriminellt register; något som maffiabossen Gafur Rakhimov låg bakom, enligt Craig Murray, tidigare brittisk ambassadör i Uzbekistan.

Murray skrev den 2 september en artikel om Alisher Usmanov på sin blogg. Han beskrev den uzbekiske tungviktaren som ”brutal gangster, kriminell, svindlare, heroinsmugglare och våldtäktsman”.

Inte långt efter att artikeln publicerades togs den bort av webhosten, efter påtryckningar från Usmanovs advokatteam (jag skulle gärna vilja veta hur många de är). Artikeln lades ut på andra ställen men – just det – raderades snart. Gubbens advokater ska även ha kontaktat diverse Arsenalinriktade sajter och bloggar.

Det är uppenbart att Usmanov vill dölja sin egentliga bakgrund i största möjliga mån, i hopp om att en dag få lägga sina blodiga händer på vackra (usch), anrika (blä) Arsenal, rädd för att inte godkännas av Premier League som lämplig klubbägare (han kan vara lugn – Thaksin godkändes ju).

Jag känner normalt sett inga större sympatier för Arsenal, utan det är den engelska fotbollen jag känner för. Det är därför jag inte vill att fler pengakåta ryssar och jänkare – framför inte ett totalt genomruttet svin som Usmanov – ska komma och tafsa på ädla fotbollsklubbar, oavsett vad gubben har för syfte med ägarskapet, oavsett vad klubben heter.

Att miljardärer kommer in i den engelska fotbollen resulterar följaktligen i större pengar, bättre spelare, bättre fotboll, större intresse, fetare tv- och sponsoravtal, större pengar, bättre spelare, bättre fotboll, större intresse, fet… You get it. Men allt kan inte köpas för pengar. En klubbs själ och traditioner, och inte minst dess supportrar.

Arsenals ordförande sedan 25 år tillbaka, Peter Hill-Wood, har varit mycket tydlig med vad han tycker om uzbekens våldtäktsförsök. Hans ärlighet uppskattas. Mer sånt, tack.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här var fantastiskt robert. Sånt här är precis det jag vill läsa på hittalinjen. Väsentlig fakta som jag inte vet. Mer av detta tack:)

Älska gust:)

Bloggtoppen.se