2007-09-12

Englands målvaktsproblem

Italien har världens bäste målvakt i Gianluigi Buffon. Spanien har Real Madrids Iker Casillas som ligger på samma nivå. Tyskland hade Oliver Kahn som under många år ansågs vara bäst, och nu är Timo Hildebrand (Valencia) på väg att ta över tröja #1 hos tyskarna. Frankrike hade Fabien Barthez, som lyckades lägga pajasfasonerna åt sidan i landslaget, och har nu en ännu starkare målvakt i Gregory Coupét.

England däremot ... Det är ingen hemlighet att det råder smärre målvaktskris i det landet. Man har gått från Ronaldinhos kompis David Seaman, via fruktansvärt ojämne David James, till skakige Paul Robinson.

Målvaktsfrågan är engelska landslagets näst största problem. Nummer ett är så klart hybrisen, som funnits sedan VM-guldet 1966.

Skulle man ta sig tid att ranka Premier Leagues bästa målvakter vet jag inte på vilken placering vi först skulle få se en engelsman. David James (burr) är den ende som kanske hade slagit sig in på en topp 10-placering i dagsläget.

Här följer en sammanställning av vilka länder som representeras bland förstamålvakterna (baserat på antalet matcher denna säsong) i Europas fem högst rankade ligor. Svart på vitt, att engelska keepers inte håller måttet.


Premier League, England
6: England
3: USA
2: Finland, Irland
1: Australien, Danmark, Holland, Spanien, Skottland, Tjeckien, Tyskland

Serie A, Italien
13: Italien
4: Brasilien
1: Argentina, Frankrike, Österrike

La Primera División, Spanien
11: Spanien
2: Argentina, Italien
1: Frankrike, Israel, Kamerun, Portugal, Uruguay

Bundesliga, Tyskland (18 lag)
14: Tyskland
3: Tjeckien
1: Bosnien & Hercegovina

Ligue 1, Frankrike
18: Frankrike
1: Kroatien, Senegal

Källa: Sky Sports Stats Centre

Inga kommentarer:

Bloggtoppen.se