2007-11-07

5+2=7 - enkel matematik

Linjen har tidigare tagit upp frågan om en utökning från fem till sju avbytare i Premier League. Under de senaste dagarna har ämnet tagit fart då några av ligans tyngsta managers uttryckt sin önskan att tillåtas plocka ut 18 i stället för 16 spelare i matchtruppen.

I VM- och EM-kvalmatcher har man det. I Champions League och Uefacupen har man det. I alla stora ligor på andra sidan kanalen har man det. Till och med lillebror i norr har det sedan ett par år tillbaka. Jag begriper inte varför man inte har sjumannabänkar i England.

Premier League har tidigare varit emot en förändring, med förklaringen att det gynnar de stora klubbarna med de stora trupperna. Faktum är att, som Sir Alex sa, i dagens läge har även de mindre klubbarna stora trupper. Men även om ett lag skulle ha en väldigt liten trupp alternativt ett visst manfall ser jag bara fördelar med att få ta ut två extra avbytare.

Det skulle bli så mycket enklare att slussa in de yngre förmågorna i laget. Leder du med ett par mål och en kvart återstår av matchen har du ett perfekt läge att ge en lovande tonåring chansen. Med bara fem avbytare kanske de där båda 34-åringarna är de enda du kan byta in i slutet av en sån match, eftersom du inte vågade plocka ut den oerfarne 17-åringen.

Det är troligt att frågan kommer att diskuteras på Premier Leagues summer conference. För att förslaget ska klubbas igenom krävs det att minst 14 av 20 Premier League-klubbar är för en regeländring. Jag tror att det är möjligt. I så fall får vi se sju avbytare på bänkarna redan nästa säsong.

Inga kommentarer:

Bloggtoppen.se