2007-11-21

Vikten av tre poäng

I kväll avgörs allt. Undviker England förlust är EM-platsen säkrad. Blir det seger med 2-0 eller mer blir man till och med gruppetta.

Det är viktigt för England att vinna i kväll. Inte så mycket för förstaplatsens, lagmoralens eller Steve McClarens skull, utan för seedningen till EM-slutspelet och dess lottning.

England har för tillfället en så kallad koefficient (baserat på resultaten i senaste VM-kvalet och pågående EM-kval) som skulle ge en plats i seedningsgrupp 3. Vid seger kliver man upp till seedningsgrupp 2 tillsammans med Tyskland/Holland, Italien och Tjeckien/Portugal (beroende på kvällens resultat).

Det lag av Tyskland och Holland som hamnar i seedningsgrupp 1 har sannerligen gått på en nit. Där finns nämligen värdnationerna Schweiz och Österrike samt regerande mästarna Grekland, tre lag som tyskarna/holländarna i så fall inte kan få möta i gruppspelet.

Att hamna i seedningsgrupp 2 vore det bästa. Det finns självklart ändå en viss risk att man lottas i en helvetesgrupp med till exempel Tyskland, Portugal och Frankrike, men chanserna till att få en enklare grupp ökar.

***

Kvällens startelva: Carson – Richards, Campbell, Lescott, Bridge – Barry – Wright-Phillips, Gerrard, Lampard, J.Cole – Crouch.

Att Paul Robinson skulle bli petad var en tidsfråga. Men att det sker i det här läget, i den sista och avgörande EM-kvalmatchen mot kvalsuveräna Kroatien, och till förmån för orutinerade Scott Carson var banne mig överraskande. Inte minst eftersom McClaren häromdan sa att “experience of these occasions is key to everything”.

Förutom rutin betonade Smiling Steve vikten av fasta situationer. Ändå får Beckham, lite överraskande faktiskt, starta matchen på bänken. Men jag klagar inte. Under de tre höstmånaderna har den soccersöte bara spelat två timmars fotboll, inkluderat två inhopp för LA Galaxy och landskampen mot Österrike i fredags, och lär vara aningen rostig.

Tips: 1-0 (Sol Campbell).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tips. 1-1 OG av Sol och Beckham frälser igen.

Svess sa...

Sen har Robinson spelat upp sig det senaste, det var mer troligt att han skulle bli petad för ett tag sedan.

Larse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bloggtoppen.se